2012. május 29., kedd

Nora Roberts - Kör trilógia



     Nora Roberts regényeinek megfilmesített változatait már régóta ismerem. Nekem az eddig látottak egy marék rejtéllyel feltuningolt lányregényhez hasonlítanak, de nemrég felvilágosítottak, hogy az írónőnek nemcsak ilyen matinészerű, romantikus, kemény csajokkal a főszerepben nevű regényei vannak, hanem fantáziadús, izgalmas, varázslatos történetei is. Az utóbbi jelzők tökéletesen ráillenek a Kör trilógiára - Morrigan keresztje, Istenek tánca, A Némaság völgye -, ami egy nagyszerű vámpírtörténetet mesél el, egy öreg bácsika által.
Ez a "mese" képernyőre termett, már csak észre kell venniük a filmeseknek. Az én fejemben már el is dőlt a szereposztás. ;)  
 

Morrigan keresztje:



                                                   Lilith - Rose McGowan

                                                         King - LL Cool J


  Hoyt - Johnathan Rhys Meyers                         Glenna - Silvia Navarro


     




    









          Hoyt, a tizenkettedik században élő varázslóerőkkel felruházott férfi, elveszítette ikertestvérét, Ciant. Egy végzetesen szépséges Lilith nevű nőszemély vette el fivére életét, aki az emberiséget fenyegető új faj királynője, a vámpíroké. Egy viharokkal és mágiával terhes éjszakán a két fél összecsap. Mire Hoytnak sikerül megsebesítenie gyásza okozóját, meglepődik a vámpírkirálynő segítségére siető teremtmény láttán, hisz a démon maga a testvére, az átváltoztatott Cian. A fivérek dulakodni kezdenek, sok sérüléssel gazdagodnak, mire a vérszívó öccs lezuhan egy szikláról, a mélybe. Lilith magára hagyja teremtményét, sebeit nyalogatva elmegy. Hoyt tudja, hogy még így sincs biztonságban, ezért lakhelye felé igyekszik. Azonban az éjszaka hosszú, a sérülései pedig fájnak. Meg kell állnia, hogy erőt gyűjtsön. Védelmi kört varázsol maga köré az ellenség ellen, s amikor legyőzik a terhei, egy vörös hajú nőt pillant meg, egy boszorkányt, aki tiltakozása ellenére ellátja, és vigyázza, amíg elnyomja az álom. 
Glenna, a huszonegyedik század vörös boszorkánya egy mágikus szeánsza után ébred rá, hogy küldetése van. Hamarosan megjelenik előtte Morrigan istennő, aki megerősíti érzésében. Hoyt is találkozik a maga idejében az istennővel, aki küldetéséről beszél a férfinak. El kell hagynia földjét, szeretteit, mert egy másik korban kell helytállnia. Meg kell találnia az istenek által rendeltetett öt harcost, akikkel együtt elpusztíthatják a világokat fenyegető vámpírokat. Családja biztonságát a Morrigantől kapott keresztek biztosítják, így a férfi nyugodtabban kelhet útra. Rövidesen egy ismeretlen korban, Glenna idejében találja magát, ahol a sok furcsaság mellett a varázsló megismeri a boszorkányt, a harcost, a tudóst, az alakváltoztatót és a vámpírt.  





Istenek tánca:

                                                     
   
    Lora - Amber Heard                                  Larkin - Chris Evans

                                         

 Blair - Felicity Jones 

     Geall egy mesebeli hely, ahol a mágikus képességek nem ismeretlenek az emberek számára. Királyok, királynők uralkodnak ezen a vidéken, akik békésen próbálják védelmezni az országot. Egy napon viszont tragédia történik, amikor a királynőt kegyetlenül kivégzik. Vérszomjas, emberre hasonló lények végeznek Geall uralkodójával, lánya, Moira szeme láttára. A Birodalom gyászol. Az ifjú hercegnő szíve összetört, de Morrigan nem hagyja, hogy gyásza a mélybe húzza. Erősnek kell lennie, mert kiválasztott. Egy olyan háborúban kell helytállnia, amin világok sorsa múlik. Harcával nemcsak bosszút állhat édesanyjáért, hanem megmentheti az emberiséget a kipusztulástól. Ehhez el kell mennie az Istenek tánca-dolmenhez, ami egy mágikus kapu, egy olyan világba, ami ismeretlen számára. Egyvalakit vihet csak magával erre az útra, egy olyan személyt, akiben a világon a legjobban bízik. Larkint választja, unokatestvérét, az alakváltó fiút, aki hasánál jobban csak egy személyt szeret.
Átlépnek hát a kapun, és a jövőbeli Írországban találják magukat. Alig térnek magukhoz az egyik meglepetésből, mire eléri őket a második. Éjszaka van, ahol az éjszakai lények vacsorának nézik az idegeneket. De ismeretlen társaik megmentik őket. A hattagú kör összeállt. Vagy mégsem? Cian, a vámpír barátja King, Lilith markába kerül. A fájdalmas esemény után azonban a csapat egy újabb taggal bővül, a harcos Blair-el. A vámpírvadász élete tele van szomorúsággal, gyötrelemmel, amit csak egy férfi képes elmulasztani. Ám nemcsak egy férfi, hanem egy nő is "feni rá a fogát". A vámpírkirálynő hölgye szemet vetett rá, de a lány küzd a makacs némber ellen. A rövid hajú harcos több alkalomkor is bebizonyítja, hogy van vér a...khm, nem egy feladós típus. Erős személyiség, aki szeret harcolni, sárkányon lovagolni.  




A Némaság völgye:  


                                           Davey - Mason Vale Cotton


Moira - Nina Dobrev                                    Cian - Jonathan Rhys Meyers


     Miután a hattagú kör kellően felkészült és összeszokott, átlépnek a világokat nyitó kapun, amin keresztül Geall-be kerülnek, az istenek által kijelölt csatatérre. A békés vidék népét hamarosan harcba hívja királynőjük, aki két vámpír "segítségével" mutatja meg, milyen nagy veszéllyel állnak szemben. Egy kis nehézség után  az egész ország egy emberként mozdul, védelmezve családjaikat, földjeiket, királyságukat. A hiú ellenség erős és kegyetlen, akik nem törődnek semmiféle élettel. Segítségükre nemcsak a sötétség áll, hanem egy mágus is, aki sok borsot tör a kör orra alá. De nemcsak ő, hanem a kis mákszem herceg is, Davey. 
Moira már a kezdettől furcsán érzi magát Cian, a vámpír közelében. Ez nemcsak a fajtája miatt van, hanem egy megmagyarázhatatlan érzés miatt is, amivel nincs egyedül. A kör tagjai egyre erősebbek, hisz maguk is köröket alkotnak. Elérkezik a szabadság vagy a rabság napja. Rengeteg áldozatot, bátorságot, kitartást, bajtársiasságot, önfeláldozást, mágiát követel a hátborzongató, véráztatta Némaság völgye, ahol fény és sötétség csap össze a világokért.



     Szeretem a romantikát, és nem bánom, hogy ebből a történetből sem hiányzik. Sőt, elég sok romantikus vonal bontakozik ki a nagyszerűen vezetett cselekménysorozatban. Mi több, a romantika mellett bőven vannak erotikus tartalmak is, ami mondjuk azért meglepő, mert a történet szerint ezt az egészet egy nagyapó meséli a kicsiknek. Ez picit vicces, de ki tudja, a nagykorú tartalmakat lehet csak nekünk mesélik. ;) Engem mondjuk nem zavartak ezek a kitekintők, egy cseppet sem rontottak a színvonalból. :P
A karakterek egytől egyik szimpatikusak, könyvről-könyvre többet árulnak el magukról, jobban meglehet őket ismerni, átélni bánatukat, örömüket. Nekem a kedvenc részem A Némaság völgye. Ezt a könyvet érzem a legkiforrottabbnak, és nem a döntő csata miatt. A lehetetlen kapcsolat volt az, ami megfogott. Persze a háború sem volt rossz. Ötletesen van megírva minden, meglepetésekben nincs hiány. Ebben a könyvben is féltem, hogy  az előkészület, romantika túlságosan elfoglalja a regénysorozat nagyját, és az akciók nem teljesednek ki eléggé, de a csata nagyon jóra sikerült, bár az igaz, hogy egy pár oldallal lehetett volna több. De tartalmas harcokat jegyez, jó szövegekkel, és szép, megérdemelt halálokkal.
Én személy szerint nemcsak a főszereplőkkel éreztem egy-egy alkalomkor együtt, hanem a gonoszokkal is. Az írónő gondoskodott az együttérzés keltéséről, sajnáltam a hajdani élőket. De azokat, amik lettek belőlük, egyáltalán nem. A kényes vámpírkirálynő és "kölyke" irritált a legjobban, de néha csodálkozva néztem rájuk, amikor megmutatták igazi, kegyetlen valójukat. Még Lilith tetszett is.
A történeten kívül a szövegek is nagyszerűek. Leginkább Blair brillírozik felvágott nyelvével. De Cian megjegyzései sem utolsók. Na és Hoyt rácsodálkozása az új világra. XD
Összesítsek? Szerintem mindent leírtam. Akit érdekel, elküldhetem, ezt az olvasást nem lehet megbánni. :) Elsősorban lányok, nektek ajánlom, zabálni fogjátok. De srácok, ti is megtalálhatjátok benne a nektek tetsző részeket. Ki kéri?

10/10

2 megjegyzés:

  1. Imádtam :D Nekem is legjobban az utolsó rész tetszett :)
    Nagy öröm lenne, ha filmet is készítenének belőle! *-*

    VálaszTörlés